måndag 30 mars 2015

Feminist? Eller kanske femenist?

Under helgen arrangerades Umeå Open, stans stora inomhusfestival, som stoltserar med att de "kickar igång festivalsäsongen". I år spelade artister som Hello Saferide, Silvana Imam, Beatrice Eli, Lorentz, Totalt Jävla Mörker, Besserbitch, Familjen, och många fler. Jag missade tyvärr festivalen genom att åka till Stockholm för att istället utbilda lägerarrangörer i Jämställdhetseffekten, för Crossing Boarders. En nog så trevlig syssla, men det blir alltså ingen festivalrecension från mig i år.

Umeå Open är bra på att jobba med könsfördelningen, jämfört med många andra festivaler, och har alltid starka kvinnodominerade akter bland sina headlines. I år hade de gjort ett briljant tilltag, genom att printa ordet "Feminist" på festivalarmbandet. En möjlig invändning mot detta (från vettigt håll) skulle kunna vara att ordet urholkas när det görs så mainstream att det inte behöver laddas med en faktisk analys eller den minsta lilla tillstymmelse till kamp från den som bär det. Själv tycker jag bara att tilltaget är fantastiskt! Se bara nedanstående kommentar, hämtad från Västerbottenskurirens kommentarsfält:



Jag får samma mysiga känsla i kroppen som när hundratals arga köttätare gick i taket över att Way Out West gick ut med att de enbart skulle sälja vegetarisk mat på festivalområdet. Arga, kränkta män som blivit ofrivilligt PK genom att köpa en festivalbiljett är något av det roligaste jag vet. Ska de alltså behöva stå för allas lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter oavsett kön när de går på den där PK-maffia-festivalen? Stackarna! Jag kan inte låta bli att undra om kommentaren är allvarlig, eller ett roligt skämt, med den klassiska felstavningen och allt. Vad ville Peter uppnå med att slita av sig armbandet han betalat 600 kronor för? Går det ens att slita av de där banden för hand? Kände han sig nöjd med sitt statement, vilket förändrade exakt ingenting och endast ledde till att han gick miste om alla de konserter han betalat för att se? Frågorna är många. Tack för garvet, Peter, och tack för en lyckad kupp, Umeå Open!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar